top of page

Cannabis og hakekors – her er Oseberg-funnene du neppe visste om

Vår vugge


Det nye Osebergskipet - Det nye Osebergskipet ble sjøsatt med kongen og dronningen til stede. - Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Dyr og planter i Oseberg-funnet skal DNA-testes de neste årene. Men i en av kistene i gravkammeret lå det også en lærpung med cannabisfrø. Det er veldokumentert at rus var en viktig del av skandinavenes kultur og vikingene kjente nok til cannabisens virkninger.

Vikingene dyrket hamp til tau og tekstiler, men man må ikke være spesielt begavet for å få til en annen virkning av frøene. Det er derfor uklart om cannabisfrøene var ment til rus selv.

Arkeologene er skjønt enig at gravleggingen på Oseberg er av rituell art. Mange dyr er ofret i haugen, og den var full av gravgaver. I forbindelse med slike gravlegginger, var det ikke uvanlig at man bedrev seid, magi, gjerne i ruset tilstand. I transe eller ved hjelp av suggesjon.

Også hakekors ble funnet i sammenheng med Oseberg-funnet. Hakekorset, eller svastikaen, er et symbol som ble brukt i Asia og Europa i flere tusen år. Det er et mange tusenårig solsymbol som er brukt i mange kulturer.

Noen blir litt sjokkert over antallet svastikaer i Osebergfunnet. Det er massevis av dem. Men det overraskende er at noen klarte å ta det symbolet og gjøre det til sitt i løpet av noen få år i det forrige århundret.

Osebergskipet

Osebergskipets gåte løst

Cannabis og hakekors – her er Oseberg-funnene du neppe visste om

Oseberg Vikingskip – Saga Oseberg

Vikingskipshuset – Kulturhistorisk museum

Rikt vikingfunn i Larvik

1 view0 comments
bottom of page